Hasznos linkek

Egyre közelebb a mainstreamhez a Bitcoin: már egyetemeken is oktatják

A kriptovaluta egyre többször merül fel értékálló befektetési lehetőségként. A közelmúlt híre, hogy olyan meghatározó pénzügyi szereplők, mint a Goldman Sachs vagy a JP Morgan, egyaránt új eszközosztályként tekintenek a digitális fizetőeszközre, azaz számításba veszik ezeket a befektetéseik során. A legelfogadottabb kriptovaluta pedig továbbra is a Bitcoin.

Két egyetem is követi a kriptovaluták világát

A kriptovaluta árfolyam éppen ezért egyre több embert érdekel, egyre többször szerepel a hírekben. Ez egyrészt kiváló, hisz szélesebb körben is kihangsúlyozza a Bitcoin szerepét, jelentőségét, másrészt veszélyeket hordoz, mivel a laikusok számára kockázatokat rejthet a felelőtlen kereskedés. Ezért fontos, hogy a digitális fizetőeszközt ne csak felületesen ismerjék meg az emberek.

Hogy ez megtörténjen, ahhoz a pénzügyi oktatási rendszerben is beszélni kell a jelenségről. Ezt ismerte fel két jegyzett hazai felsőoktatási intézmény, az Óbudai Egyetem és a Budapesti Corvinus Egyetem, amelyek nagy lépést tettek a kriptovaluta oktatás rendszeresítésében.

Bitcoin, a potenciálisan meghatározó pénzügyi ágazat

A legutóbbi oktatások és előadások már több száz érdeklődőt vonzottak, ezeken a Cryptofalka szakportál munkatársai ismertették a kriptovaluták működését, jelentőségét. Fontos, hogy ezt az új pénzügyi területet hozzáértő szereplő mutassa be az érdeklődőknek, ezért értékes a Cryptofalka szerepvállalása, hisz már 2018 óta tartanak edukációs előadásokat a Bitcoinról.

A digitális fizetőeszközről az Óbudai Egyetemen előadássorozatban kínáltak tudásanyagot a hallgatóknak, méghozzá azért, mert fontosnak érezték a jövő hazai pénzügyi szakembereinek képzését, a látókörük tágítását az innovatív pénzügyi témákban. A Cryptofalka szakértője a Bitcoinról, illetve a kriptovalutával való kereskedésről beszélt a hallgatóságnak. Az intézmény a hozzáállásával egyértelműsítette: nem csupán érdekességnek, hanem a jövőben potenciálisan meghatározó pénzügyi ágazatnak tekintik a Bitcoint.

Szükség van a felelősségteljes kockázatkezelésre

Egyetért ezzel a Budapesti Corvinus Egyetem is. A pénzügyi területen a legjobb magyar egyetemek között számon tartott intézményben rendszeresen visszatérő vendég a Cryptofalka: ezúttal a kockázatkezelésről szóló tárgy keretein belül tartottak előadást. Ez fontos, hiszen a kriptovaluta egy laikus számára kockázatos pénzügyi eszköz lehet, éppen ezért érdemes alaposan megismerkedni azzal, milyen előnye van a fedezet nélküli és államilag kibocsátott, azaz az úgynevezett fiat pénzekkel szemben.

A Bitcoin erőssége éppen az, ami elsőre gyengeségnek tűnhet: azzal, hogy nincs kibocsátója, nem tartozik egyetlen ország hatósága alá sem, illetve nem függ a jegybankoktól, csökken a kriptodevizához kapcsolódó manipulálhatóság lehetősége. Ha ezt a jövő pénzügyi szereplői megismerik, megértik, egészen biztosan tovább nő majd a Bitcoin elfogadottsága.