Mi az a kriptovaluta, hogyan működik és miért használjuk?
Hasznos linkek

Mi az a kriptovaluta, hogyan működik és miért használjuk?

A kriptovaluta egyfajta digitális pénz, amelyet biztonságosra terveztek és sok esetben névtelen a használata. Az internethez kapcsolódó pénznem, amely a vásárlások és az átutalások nyomon követésére használja a kriptográfiát, az olvasható információk szinte feltörhetetlen kóddá alakításának folyamatát.

A rejtjelezés a biztonságos kommunikáció szükségességéből fakadt, de a digitális korszakban a matematikai elmélet és a számítástechnika elemeivel fejlődött a kommunikáció, az információk és a pénz online biztonságának egyik módjává.

Az első kriptovaluta a Bitcoin volt, amelyet 2009-ben hoztak létre, és még mindig a legismertebb. Az elmúlt évtizedben a kriptovaluták elszaporodtak, és ma már több ezer elérhető az interneten, de a Bitcoin továbbra is a legismertebb. Idén digitális érménként több mint 55 000 dollárra – nagyjából 17 millió firintra – emelkedett, bár továbbra is rendkívül ingatag. A kriptovaluta árfolyamok itt tekinthetők meg.

KRIPTOVALUTA VÁSÁRLÁS – HOGYAN MŰKÖDIK?

 

Hogyan működik a kriptovaluta?

A kriptovaluták decentralizált technológiát használnak, hogy a felhasználók biztonságos fizetéseket hajthassanak végre és pénzt tárolhassanak anélkül, hogy használnák a nevüket vagy át kellene mennie a fizetési folyamat egy bankon. A blockchain nevű elosztott nyilvános főkönyvön futnak, amely nyilvántartja a valutatulajdonosok által frissített és tartott összes tranzakciót.

A kriptovaluta egységeit egy bányászatnak nevezett folyamat révén hozzák létre, amely magában foglalja a számítógépes energia felhasználását az érméket generáló bonyolult matematikai problémák megoldására. A felhasználók a devizákat brókerektől is megvásárolhatják, majd kriptovaluta pénztárcák segítségével tárolhatják és elkölthetik azokat.

A kriptovaluták és a blockchain technológia alkalmazásai pénzügyi szempontból még mindig születőben vannak, és további felhasználási területekre, módokra kell számítani.

NÉHÁNY GYAKORI KRIPTOVALUTA ÁTVERÉS. HOGYAN KERÜLHETŐ EL???

 

Melyek a leggyakoribb kriptovaluták?


#1. Bitcoin

A Bitcoin volt az első és a mai napig a leggyakrabban forgalmazott kriptovaluta. A valutát Satoshi Nakamoto fejlesztette ki 2009-ben, egy titokzatos személy, aki kifejlesztette blokkláncát. A digitális érme értéke megnőtt az elmúlt évben, 2021 januárjában elérte a csúcsot, a 42 000 dollárt. A támogatók szerint ez azért van, mert az intézményi befektetők az aranyhoz hasonló értékraktárként vásárolnak az érmébe, azonban a kritikusok szerint az érme buborékban van, és alapvetően értéktelen.

#2. Ethereum

A 2015-ben kifejlesztett Ether az Ethereum blokkláncban használt valuta token, a második legnépszerűbb és legértékesebb kriptovaluta. Ethernek viharos útja volt. A 2016-os nagy feltörés után két devizára oszlott. Rendkívül népszerűnek bizonyult más kriptovaluták indítópultjaként, más digitális érmék az Ethereum blokkláncát használták alkalmazások és fizetési szolgáltatások létrehozásához.

#3. Ripple

A Ripple egy másik elosztott főkönyvi rendszer, amelyet 2012-ben alapítottak. A Ripple többféle tranzakció nyomon követésére használható, nem csak a kriptovaluta esetében. A mögötte álló társaság bankokkal és pénzügyi intézményekkel, köztük Santanderrel dolgozott együtt. A digitális érme mögött álló vállalatot, a Ripple Labs-ot azonban az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletének panasza érte, amely szerint 1,3 milliárd dollárt gyűjtött be nem regisztrált értékpapírokból. A Ripple vitatja a követeléseket.

#4. Litecoin

Ez a pénznem formában a legjobban hasonlít a bitcoinhoz, de gyorsabban haladt új innovációk kifejlesztése érdekében, beleértve a gyorsabb fizetéseket és a folyamatokat, hogy még több tranzakciót lehessen lehetővé tenni.

MELYEK A LEGJOBB KRIPTOVALUTÁK? ÍME A TOP7

 

Miért használnánk kriptovalutát?

A kriptovaluták biztonságosak és névtelenek. A bennük zajló tranzakciókat nem lehet hamisítani vagy visszavonni, és általában alacsony díjak vannak. Decentralizált jellege azt jelenti, hogy mindenki számára elérhetőek, bár létrehozása bonyolult lehet, és kevés üzlet fogadja el őket költekezésre.

A kriptovaluta talán legnépszerűbb felhasználása spekulatív befektetésként, a felhasználók az érméket abban a reményben vásárolják fel, hogy felértékelődnek, vagy egy nap hasznos lehet a hagyományos pénznemek alternatívájaként.

A Bitcoin volatilis árfolyama hirtelen kamatcsúcsokat eredményezett, mivel az értéke emelkedik. Ez megugratta a bitcoinba és más kriptovalutákba fektető profi és amatőr spekulánsokat, tekintve őket akár a megtérülés gyors módjaként, akár a befektetési portfólió részeként.

Szeretnél bővebb infókat szerezni? Kattints a Kriptovalutak.com -ra a további részletekért.

További hasznos cikkek itt.