Mi az a VPN és miért érdemes használni
Érdekesség,  Hasznos linkek

Mi az a VPN és miért érdemes használni?

A legjobb VPN-ek segíthetnek megvédeni az internetes forgalmat a szaglászók, kémek és bárki más ellen, aki el akarja lopni vagy pénzzé akarja tenni az adataidat. Csatlakoztál már valaha nyilvános Wi-Fi hálózathoz, és elgondolkoztál azon, hogy valaki valahol láthatja-e az online tevékenységed?

Ez egy teljesen jogos aggodalom, figyelembe véve a magánéleteddel szemben felsorakoztatott erőket. Egy virtuális magánhálózattal (VPN) megvédheted az adataidat a kíváncsi szemektől, és visszanyerheted az online magánéleted egy bizonyos fokát.

 

Mi az a VPN, és hogyan működik?

Amikor bekapcsolod, a VPN titkosított alagutat hoz létre a te és egy VPN-szolgáltatás által üzemeltetett távoli szerver között. Az összes internetes forgalmat ezen az alagúton keresztül irányítjuk, így adataid biztonságban vannak a kíváncsi szemek elől. Mivel a forgalmad a VPN-kiszolgálót hagyja el, valódi IP-címed rejtve marad, elrejtve ezzel személyazonosságod és tartózkodási helyed.

Ahhoz, hogy megértsük a VPN értékét, segít, ha néhány konkrét forgatókönyvre gondolunk, amelyekben a VPN-t használhatjuk. Gondoljunk csak a nyilvános Wi-Fi hálózatra, például egy kávézóban vagy repülőtéren. Normális esetben gondolkodás nélkül csatlakoznál. De tudod, hogy ki figyelheti a hálózat forgalmát? Biztos lehetsz egyáltalán abban, hogy a Wi-Fi hálózat legális, vagy esetleg egy rosszindulatú személy üzemelteti?

 

Ha VPN segítségével csatlakozol ugyanerre a nyilvános Wi-Fi hálózatra

Biztos lehetsz benne, hogy senki sem láthatja, hogy mit csinálsz, sem a többi felhasználó, akik a potenciális áldozatok után szaglásznak, sem maga a hálózat üzemeltetője. Ez utóbbi különösen fontos, és mindenkinek szem előtt kell tartania, hogy nagyon nehéz megállapítani, hogy egy Wi-Fi hálózat az-e, aminek látszik. Csak azért, mert a hálózat neve Starbucks_Vendeg_WiFi, még nem jelenti azt, hogy valóban a jól ismert kávézó tulajdonában van.

Ha otthon vagy, nem kell annyira aggódni amiatt, hogy valaki kémkedik a Wi-Fi hálózat után, mivel a hálózati hardver a tiéd(elméletileg). De egy VPN itt is segíthet. Az internetszolgáltatódnak óriási rálátása van arra, hogy mit csinálsz az interneten, és az internetszolgáltatód eladhatja az ügyfeleiről szóló anonimizált adatokat. Ez azt jelenti, hogy az internet-hozzáférésért fizetett cég pénzt keres az adataidból.

 

Bár igaz, hogy az olyan vállalatok, mint a Google és a Facebook…

…pénzzé teszik az online ténykedésed, viselkedésed, téged nem feltétlenül kényszerítenek arra, hogy ezeket a szolgáltatásokat használd. Ha hirtelen úgy döntenél, hogy nem használod többé a Facebookot, lehet, hogy lemaradnál a barátaid és a családjaid aranyos kisállatfotóiról és politikai szónoklatairól, de ettől még élhetnél egy tisztességes, és ma már talán jobb életet is. Nem mindig van ilyen választási lehetőséged, amikor az internetszolgáltatódról van szó, amely az otthonodak a teljes internethez vezető kapuját ellenőrzi.

Bár vannak alternatívák a Google és a Facebook mellett, például a legtöbb amerikai számára korlátozottak az otthoni internetszolgáltató alternatívái. Igaz itthon sincs ezer féle, az egész piacon kb 3 komoly szereplő osztozik. Sok területen csak egyetlen internetszolgáltató kínál vezetékes internet-hozzáférést. Ez még aggasztóbbá teszi azokat a közelmúltbeli változásokat, amelyek lehetővé teszik az internetszolgáltatók számára, hogy eladják ügyfeleik adatait. Az egy dolog, hogy az ember egy kétes rendszerben dönt, de az már egészen más, hogy nincs választási lehetősége.

Íme egy másik példa:

Tegyük fel, hogy külföldre utazol, és a böngésződet elindítva azt tapasztalod, hogy az ismerős weboldalaknak csak a helyi változatait tudod meglátogatni. Lehet, hogy ez csak egy másik Google Doodle-t jelent, de azt is jelentheti, hogy a meglátogatott webhelyek nyelve már ismeretlen, bizonyos oldalak elérhetetlenek, és bizonyos streaming-tartalmak elérhetetlenek.

Egy VPN segítségével egy másik országban lévő szerverhez csatlakozhatsz, és meghamisíthatod a tartózkodási helyed. A VPN-ek blokkolt webhelyekhez is hozzáférést biztosíthatnak. Egyes kormányok úgy döntöttek, hogy érdekükben áll bizonyos weboldalakat a lakosság minden tagja számára letiltani. Egy VPN segítségével lehetőség van arra, hogy egy másik, kevésbé elnyomó politikával rendelkező országba alagutat építsünk, és hozzáférjünk olyan webhelyekhez, amelyeket egyébként blokkolnának.

És mivel a VPN-ek minden webes adatforgalmat titkosítanak, segítenek megvédeni azoknak az embereknek a személyazonosságát, akik ilyen módon csatlakoznak a nyílt internethez. Mindezek mellett a kormányok is tisztában vannak ezzel, ezért látjuk, hogy Oroszországban és Kínában blokkolják a VPN-ek használatát. A VPN sem garantálja a teljes védelmet, különösen egy jól finanszírozott és képes ellenféllel – például egy nemzetállammal – szemben.

Személy szerint nagyon erősen javasoljuk, hogy járj utána mélyebben is a témának. Nem árt tisztában lenned a mai világunk adatvédelmével, illetve a tényleg hatékony VPN, illetve csak VPN-nek tűnő szolgáltatások terén.

 

Melyik VPN-t használjam?

A legjobb VPN-eket és a legjobb olcsó VPN-eket bemutató összefoglalóink kitűnő helyek a legjobb választások felkutatására, de az alábbiakban egy gyors listát mutatunk a legjobb választásainkról, ha csak most szeretné elkezdeni az online adatvédelemmel való foglalkozást.

 

További érdekességek: